• Sanna Rådelius

En längtan och en önskan

Uppdaterat: 29 okt. 2020

Här är ett brev till mina Facebookbekanta som jag delade efter valet 2018, då det i min FB-bubbla rådde väldigt mycket skuldbeläggande och skräckslagen förvåning kring hur många i deras närhet som röstat på SD.

Käraste ni, Jag har en längtan och en önskan jag vill dela med er.


Jag har en längtan efter ett samhälle där vi ser varandra. Ler mot varandra. Har tid för varandra. Även dem vi inte känner. Ett samhälle där vi tar hand om varandra, den svaga likväl som den starka. Familjemedlemmen likväl som grannen. Även personen som inte tycker som jag. Ett samhälle där vi ser alla människor som lika mycket värda och där vi tror på människans förmåga att växa och utvecklas. Där vi älskar varandra även när vi gör misstag.


Därför har jag också en önskan. Istället för att måla ut SD-väljare som rasister och tokstollar, kan vi inte istället försöka lyssna och förstå? Att någon röstar på SD gör hen inte till en dålig människa. Det säger snarare något om samhället och hur det idag tar hand om sina invånare.


Jag bor i ett "mångkulturellt" hyreshus i en Stockholms-förort, granne med både sjukpensionärer, invandrare och såna som jag. Jag är övertygad om att många av mina grannar röstar på SD. Men det gör dem inte till sämre människor. De är helt fantastiska människor som jag tycker om nåt oerhört mycket! Men även om vi som grannar finns där för varandra, så vet jag att många känner att samhället svikit dem. Det är dessa aspekter vi behöver förstå, sveket och dess orsaker. Men om vi istället avfärdar alla som rasister så kommer vi bara än längre ifrån varandra. De flesta är inte mer rasister än du och jag.


Jag har en önskan om att vi börjar se varandra som medmänniskor och lyssnar in varandras upplevelser och behov. Att känna rädsla är helt naturligt, men testa bemöta den med nyfikenhet. Varför känner jag så här? Vad är det som gör att min medmänniska känner sig rädd? Då kanske frågan - Vad kan vi göra åt detta? - får ett enklare svar?


#listeningsociety #lyssna #medmänniskor

42 visningar0 kommentarer