• Sanna Rådelius

Vart stämplar du in? Maskinen eller livet?

Uppdaterat: 29 okt. 2020


Vi människor har länge setts som maskiner. Kuggar i hjulet för att få samhällsekonomin att fungera. In i ekorrhjulet. Stämpla in, stämpla ut. På med kostymen, lämna dig själv hemma, och in i maskineriet. Fram till pensionen.


Den personliga identiteten har varit förknippad med arbetet. Att bli något, det har varit parollen. Du är din titel och ingen annan. Fokus på arbetsuppgiften. Känslor och relationer har ingen plats i maskinen. Nej, det tjänar vi ju inga pengar på...


Samhällsmaskinen har finansierat vår välfärd. Såsom sjukvård och omsorg. Ingen behöver vara beroende av någon annan. Jag klarar mig själv. Jag vill inte vara till besvär. Ensam är stark.


Svenskar, ett av jordens ensammaste folk.


Vår psykiska ohälsa har nått oproportionerliga nivåer. Fler dör genom självmord än i trafikolyckor. Vi äter lyckopiller och går till psykologen. Vår psykiska ohälsa håller vi dock helst för oss själva, vi vill ju inte vara till besvär.


Vi har ångest. I ensamhet.


Samtidigt skenar den teknologiska utvecklingen. Aldrig har den gått så fort som nu. Aldrig har vi behövt hantera så mycket förändring under en livstid.

Teknologin leder som alltid samhällsutvecklingen. Öppnar upp för nya livsmöjligheter. Och ersätter oss.


Den ersätter oss människor och vår plats i maskineriet. En teknologisk kugge visar sig visst vara mycket bättre maskin än en människa, who could have known?


Så vart lämnar det oss människor? Vad är det att vara människa utan plats i den industriella samhällsmaskinen? Icke-behövd. Utan en titel.


Ja, vem är du utan din titel? Utan din yrkesidentitet? Vem är du?


Jag vet vem du är. Du är människa. Du är känslor. Du är beroende av relationer. Du behöver andra.


Vi behöver varandra.


Det ingen har berättat är att den teknologiska utvecklingen möjliggör för dig att vara mer människa. Den skapar plats för dig och den du är. Hela du.


Den teknologiska utvecklingen är i själva verket mänsklig utveckling. En möjlighet att upptäcka mer av dig själv. En möjlighet att må bra. En möjlighet att frodas. Växa.


Ja, den bäddar för den enda hållbara tillväxt som finns. Personlig tillväxt.


Så våga vägra stämpla in och ut i samhällsmaskinen. Börja stämpla in i livet istället. Gör det genom att ta med dig själv. Hela dig själv. Var du än går.


Låt oss vara människor. Låt oss börja där.


#teknologi #exponentiell #utveckling #hållbar #tillväxt #identitet


46 visningar0 kommentarer